Sunday, August 2, 2015

Kesäruokaa, valkoviiniä & ystäviä




Koko kesä ollaan odotettu tarpeeksi lämmintä keliä, että olisimme voineet pitää kaveriporukan kanssa pienet juhlat minun taloyhtiön kattoterassilla. Viime kesän illanvietostamme kattoterassilla kirjoitin tässä postauksessa. Koska lämpimien säiden odottelu rupesi tuntumaan toivottomalta, päätimme alkuviikosta pistää bileet pystyyn nyt perjantaina - vaikka sitten sisällä.

Palasin Helsinkiin vasta perjantaina alkuiltapäivästä ja suuntasimmekin ystäväni Siljan kanssa Bulevardin S-markettiin heti ensitöiksemme. Olimme sopineet, että me kaksi hoidamme menun suunnittelun ja kokkailut. Lisää ruokapostauksia yhteisistä kokkailuistamme löytyy muuten tägin bakingwithsilja alta. Mielestäni menun suunnittelussa on tärkeää miettiä, että kokonaisuus on tasapainossa, eli että on esimerkiksi tarpeeksi raikkaita elementtejä (esim. vihersalaatti), jotain viljapohjaista (esim. leipä) ja jotain rasvaista (juusto) jne. Myös kokonaisuuden makujen tulisi sointua keskenään ja tiettyä raaka-ainetta olisi käytetty tasapainoisesti eri ruuissa (esim. ei niin, että tomaattia on joka ruuassa).


Tällä kertaa päädyimme menuun, jossa erilaiset tahnat olivat pääroolissa. Suurin osa menun ruuista oli jo ennestään hyväksi havaittuja reseptejä, mutta toki aina pitää jotain uuttakin testata ja tällä kertaa se oli hauskat pingviinit, jotka Silja loihti kokoon. Harissamajoneesin bongasin Eveliinan blogipostauksesta ja se pääsi ensimmäistä kertaa testiin. Kokonaisuudessaan täytyy sanoa, että olin erittäin tyytyväinen tähän menuun, ruuat onnistuivat tosi hyvin ja kokonaisuus oli herkullinen. Jes! :)

- MENU -
 
Suolaiset:
Tapenadea
Harissamajoneesia
Pestoa
Avokaadotahnaa
Vihersalaattia
Kvinoasalaattia
Pataleipää
Paahdettuja ruisleipäpalasia
Rough cut -sipsejä
Mozzarella-pingviinejä
Halloumia
Valkohomejuustoa 

Jälkiruoka:
Hedelmä-vaahtokarkki-brownie-vartaat

Juomat:



Herkullisen ruuan kyytipojaksi tarvitaan tietenkin hyvää viiniä. Tällä kertaa maistelimme ranskalaisen Wolfberger-viiniperheen valkoviinejä (saatu blogin kautta), jotka sopivat loistavasti tällaisen kevyehkön kesäruuan eli salaattien, juustojen ja itsetehdyn leivän kanssa. Toteutimme pienen viinitastingin rennosti syömisen lomassa. Mielestäni on aina hauska päästä maistamaan samaan aikaan useampaa viiniä, silloin makuerot huomaa paljon paremmin. Annoimme myös viineille pisteitä ja arvatkaas mikä viineistä vei voiton? No sehän oli tuo keltaisella etiketillä varustettu Riesling, joka oli juuri sopivan raikas, hedelmäinen ja hapokas. Itseasiassa riesling-rypäle taitaa olla aika monen suosikkirypäle valkoviineissä yleisestikin. Oma lemppari näistä oli kuitenkin tuo Wolfberger Riesling-Pinot Gris (joka sai koko porukalta toiseksi eniten pisteitä) eikä ihmekkään, sillä siinä yhdistyy kaksi lempirypälelajikettani: riesling ja pinot gris (pinot grigio).


Kokonaisuudessaan meillä oli oikein hauska ja herkullinen ilta, joka jatkui vielä baarin tanssilattialla aamuyön pikkutunneille saakka. Illanvietto olikin loistava päätös rennolle kesälomalle! :)

Tässä vielä reseptit tahnoihin:

Pesto on tehty tällä Jamie Oliverin superherkullisella reseptillä.
Harissamajoneesiin tulee majoneesia ja harissatahnaa maun mukaan (löytyy suuremmista ruokakaupoista lasipurkissa)
Tapenadeen löytyy hyviä reseptejä Googlettamalla
Avokaadotahna on Siljan kehittämä quacamole-tyyppinen tahna ja sain luvan julkaista reseptin blogissa, eli tässäpä se:
2 avokaadoa
1 purkki kermaviiliä
1/2 puskaa korianteria
1 punainen chili (tai enemmän mikäli haluaa lisää tulisuutta)
1/2 sitruunan mehu
Maustamiseen suolaa, pippuria, Santa Marian chili explosion maustetta

On Friday I had my friends come over for a small party. We planned and cooked the menu with my friend Silja. At the core of the menu was 4 different pastes and dips and together with them we had salads, bread and so on. We also did a light wine tasting with the Wolfberger white wines that I got for tasting through the blog. It was such a delicious and fun night!

6 comments:

  1. Siis apua, miten loistavia nuo pingut ovat! :D Muutenkin näyttää niin ihanalta viinejä myöten :) Itse olen tykästynyt juuri noihin "Vin d'Alsace", eli Alsacen (valko)viineihin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, eikös olekin! :D Alsacen valkoviinit ovat hivenen vieraampia mulle, mutta näiden myötä pääsi tutustumaan kätevästi eri versioihin. :)

      Delete
  2. Näyttää niin herkulle ja pingviinit, ihania :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy kyllä myöntää, että pingujen ulkonäkö voitti niiden maun! :D

      Delete
  3. Nuo pingviinit on maailman sööteimpiä, superhyvä idea! :)
    Olikos teillä se tapaaminen siis pe vai la? Mä saatan olla tulossa pe Helsinkiin, mutten silloin taida ainakaan keretä mukaan :/

    ReplyDelete

Kiitos kun ilahdutat minua kommentillasi! Kommentin lähettämisen jälkeen muistathan täyttää sana-verifikaation, jotta kommentti tulee näkyviin. :)