Wednesday, May 20, 2015

#rantakunnossa
Sain #rantakunnossa-haasteen Noora H.:lta Instagramissa ja ajattelin, että tähän haasteeseen mielelläni annan myös oman panokseni. #rantakunnossa-kampanja vastustaa epärealistisia ulkonäköpaineita ja kannustaa itsensä hyväksymiseen.

Itse olen nyt jo reilu kolmenkymmenen ikävuoteen tultuani hyväksynyt itseni tällaisena kuin olen ja sen voin sanoa käsi sydämelläni. Näin ei tosin aina ole ollut! Tiedän tasan tarkkaan, etten ole mikään kukkakeppi tai kuivan kesän orava. En ikinä tule olemaan mikään pitkä tikku, sitä tosiasiaa ei yksinkertaisesti muuta mikään. Olen 162 cm pitkä ja tästä korkeintaan menen enää kasaan. Ruumiinrakennettani kuvaa varmasti parhaiten vanttera - lihasta löytyy vähän joka kehon osasta, tosin en kuitenkaan ole mikään fitnesstypy huikean alhaisine rasvaprosentteineen. Vaikka kuinka laihduttaisin, niin olisin silti vartalon malliltani tasapaksu, sillä sitä mukaa kun vyötäröni kapenisi ohenisivat käteni, sääreni ja takapuoleni vielä nopeampaa tahtia... Jollain toisella nämä ruuminosat varmasti kapenisivat juuri eri tahtia, me kun ihan totta tosiaan olemme kaikki vähän erilaisia vartaloiltamme!

Mutta siis yllä olevat faktat olen hyväksynyt ja that's it. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö pitäisi huolta vartalostani ja tarkkailisi painoani. Ensinnäkin tämä länsimaalainen elämäntyyli on sellainen, että varsin usein pöydät notkuvat herkuista: esim. ravintolassa käynti ja kokkailu kuuluvat kaveriporukkamme lempipuuhiin ja erilaisissa tapahtumissa on tarjolla monenmoisia herkkuja. On siis vähän pakko katsoa mitä suuhunsa pistää! Omalla kohdallani pyrin siis siihen, että arkisin syön todella terveellisesti ja viikonloppuisin ja erikoistilanteissa höllään sitten vähän enemmän ja sallin itselleni herkuttelun.

Toiseksi olen sitä mieltä, että ihmisen kuuluu liikkua. Ihan sama vaikka kuinka jotain ärsyttäisi "fitnesshömpötys", niin se ei mielestäni oikeuta ketään olemaan liikkumatta. Karkea ohje lienee, että joka päivä pitäisi liikkua edes jonkin verran kevyesti (esim. kävelyä) ja kolme kertaa viikossa pitäisi tulla hiki ja hengästys (esim. tunnin verran). Se on fakta, että ihminen tarvitsee liikuntaa, sillä muuten sitä alkaa voida huonosti. Toki välillä sattuu ajanjaksoja, ettei liikunnalle ole niin paljoa aikaa, mutta noin niin kuin pitkällä tähtäimellä koen säännöllisen liikunan olevan elintärkeää. Saatan kuulostaa varsin jyrkältä mielipiteeni kanssa varsinkin äkkiseltään ajateltuna, mutta oikeasti sanon asian kaikella lämmöllä, mutta tosiasiat todeten. Omalla kohdallani esimerkiksi olen huomannut, että säännöllisen liikunnan ansioista nukun paremmin, olen virkeämpi, henkisesti iloisempi ja tasapainoisempi, ei tule niska/selkäjumeja, ruuansulatus toimii hyvin, jne. jne. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka.

Yleisesti ottaen voisi siis sanoa, että kannatan kultaista keskitietä näissä asioissa. Ei ole hyvä olla täysin liikkumatta, mutta yhtä vaaralliseksi voi käydä yltiöpäinen liikunta. Laihuuden ihannointi tuntuu minusta vähän epäkypsältä ja surulliselta, mutta toisaalta on tärkeä pitää huoli siitä, ettei painoa pääse kertymään liikaakaan ja minusta sekin asia pitää voida sanoa ääneen. Normaalipaino ja terve suhtautuminen omaan kehoon, liikuntaan ja syömiseen tuntuu olevan usein se kaikkein suurin haaste, joten sanoisin, että jos nämä asiat omalla kohdalla liippaa edes suht. lähellä normaalia, niin ihan hyvin pyyhkii! :)

Tällaisia oli minun ajatukset aiheesta, herättivätkö ne teissä ajatuksia? Entä miten te suhtaudutte epärealistiin ulkonäköpaineisiin yleisesti ja omalla kohdalla?

#rantakunnossa-kampanjaan voi osallistua kuka tahansa vaikkapa lisäämällä kuvan tuolla hashtagilla Instagramiin. Itse heitän haasteen asukuvauskavereilleni Eveliinalle ja Emmille.

Lopuksi ehdotan, että tänään jokainen meistä antaa halin itselleen ja kehuu vähän kroppaansa (ihan siltä varalta, että on lähipäivinä tullut ajateltua rumasti omasta vartalosta)! <3

Seuraa: Instagram: @seathatsparkles  //  Facebook  //  Pinterest //  Bloglovin'

18 comments:

 1. Hieno ja rehellinen postaus tärkeän asian eteen! Ja mielettömän kaunis kuva :)

  Betina / www.stellarstories.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tuntui kyllä hyvältä sen jälkeen, kun oli kirjoittanut rehellisen postauksen, jotenkin puhdistavaa. :)

   Delete
 2. Tosi hyvä teksti, en voisi olla enempää samaa mieltä! :) Ja kiitos haasteesta, tämä onkin tärkeä aihe <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos muru! Ja kiva kuulla, että olet samoilla linjoilla. Mietin, että jos jotkut pahoittavat mielensä siitä, että olen vakaasti sitä mieltä, että liikunta on tärkeää ja että ei saisi keksiä "tekosyitä" sille, miksei liiku. Välillä kun tuntuu, että kaiken suhteen pitäisi olla niin ymmärtäväinen.
   Mielenkiinnolla jään odottamaan sun postausta, jos sellaisen teet! :)

   Delete
 3. Aina tekee hyvää, että tällaisia asioita käsitellään blogeissa ja mediassa muutenkin :) Olen kyllä samaa mieltä sun kanssa ja onneksi voin sanoa itsekin tulevani itseni kanssa oikein hyvin toimeen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! Vaikka paljon näistä asioista puhutaan, niin minusta on hyvä, että näitä käsitellään juuri blogeissa ja juuri henkilökohtaisestä näkökulmasta. Ihana kuulla, että sieltä löytyy toinen, joka on myös sinut itsensä kanssa. Se on kiva fiilis! :) Toki välillä sitä on vähän vähemmän tyytyväinen omaan ulkonäköönsä, mutta tosiaan noin niin kuin pääpiirteittäin olen varsin tyytyväinen ja erityisesti siksi, että olen terve, sekään ei ole itsestäänselvyys.

   Delete
 4. Onkohan kirjoittajalta mennyt jotain ohi? Tikku, kukkakeppi ja kuivan kesän orava- tyyppiset adjektiivit eivät mielestäni kuulu postaukseen, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä hyväksymään itsensä sellaisina kuin ovat. Hetkellinen some hegemonia `real women has curves` postauksien ympärillä sortui mielestäni samaan kuin kirjoittaja tässä. Olisiko aika että tukit, betoniporaat ja rannalle ajautuneet valaat menisivät itseensä? yst. pakkasen raiskaama pulkannaru. ps. en normaalisti käytä näin julmia ilmaisuja kenestäkään, enkä halua kohdentaa niitä kehenkään. Halusin keksiä vastineet bloggaajan julkiseen postaukseen asiallisiksi kokemille ilmaisuille. Morjens!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sanna aidosta ja suorasta kommentista! Olet ihan oikeassa, että käyttämäni sanat voidaan nähdä myös hoikkia ihmisiä loukkaavana. Olin siis sanoissani vähän ajattelematon, usein kun tosiaan unohdetaan, että laiha ihminen voi myös kokea epävarmuutta kehonsa suhteen. Jotenkin vaan tuntuu, että laihuuden ihannointi on niin tyypillistä, niin sillä kai tuo lipsahdus.

   Ja ei, aidolla naisella ei tarvitse olla kurveja! Ihan yhtä hyväksyttävää on olla laiha, jos se on oma luontainen paino. Valitettavan usein kuitenkin moni syömishäiriöinen ikään kuin väittää, että hän on vaan luonnostaan niin laiha ja ettei hänelle maistu ruoka tai söi juuri tms. ja tietoisesti haluaa ylläpitää laihuuttaan.

   Delete
 5. Tosi hyvä teksti siitä että kaikki ihmiset pitää hyväksyä sellaisina kun ne haluaa olla! Toivon totisesti että kaikki Tikut, Kukkakepit ja Kuivan kesän oravat lukee tän! Vois ne laiheliinitkin tajuta kuinka sairasta on ihannoida sitä laihuutta.Kurvit kunniaan!

  Just eilen yks kaver tilas ravintolassa jotain salaattia ja harrastaa muutenkin jotain fitness-sekoilua. Hyi yäk! Tilasin ihan sen kiusaks kaks kertaa jälkiruokaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen samaa mieltä, että jokainen saa olla sellainen kuin haluaa! Mielestäni on kuitenkin hyvä tähdätä jonnekin sinne normaaliin suuntaan, eli yli- tai alilaihuus on usein terveydelle haitallista - niin fyysiselle kuin henkisellekin hyvinvoinnille.

   Delete
  2. Ihminen voi olla luonnostaan laiha mitenkään erityisemmin ihannoimatta sitä. Mä en ole koskaan todella laihana ihmisenä kommentoinut kenenkään ulkonäköä millään tavalla omaaloitteisesti. Sanon omille lapsillenikin, että he ovat ihania, ilman muita määreitä. Sen sijaan multa on kysytty, ihan tosi ystävälliseen sävyyn julkisessa ruokailutilanteessa, kaikki aikuisia ihmisiä, että olenko jotenkin sairas kun olen niin laiha. Eräs vanhempi rouva kertoi; jos olisit minun lapseni syöttäisin sinulle pullaa. Puhumattakaan miesten kommenteista; tota kun laittaa, saa tikkuja pippeliin jne.jne. Kaikki julkisissa tilanteissa, ihan täyspäisen näköisiltä aikuisilta. Sen lisäksi mun pitää tietenkin aina todistella että mä syön. Jos tilaan kaksi kertaa jälkiruokaa mulla on bulimia, juoksulenkillä; kato hyi tossa vetää joku sairas anorektikko..mut joo, eihän mua nää asiat mitenkään kosketa; hyvähän sun on, kun sä oot laiha.

   Delete
  3. koska laiha= kaunis? Mietin pitkään, kuinka kammottavalta mun täytyy näyttää ihmisen silmissä joka luulee, että olen sairas?

   Delete
  4. Tämä on kyllä mielenkiintoinen ja tärkeä aspekti minkä tuot esiin! Koska tosiaan yleensähän se menee juuri niin, että jos joku on tosi laiha, niin ajatellaan, että hän on tietoisesti laihduttanut itsensä niin laihaksi. Varmaan tuo ajattelu johtuu siitä, että nyky-yhteiskunnassa suurimmalla osalla ihmisistä on juuri päinvastainen tilanne, eli että pitää tarkkailla syömisiään ja niin moni toivoo olevansa laihempi. Silloin moni saattaa möläyttää suustaan jotain sellaista, joka oikeasti loukkaa laihaa ihmistä.

   Hyvä muistutus siis siitä, että aivan kaikennäköiset ja -kokoiset ihmiset ansaitsevat kunnioittavaa kohtelua kehostaan. Eli meidän pitäisi oppia hyväksymään myös luontaisesti ruumiinrakenteeltaan hoikat ihmiset. Kurja kyllä kuulla, että olet joutunut kuulemaan noin inhottavia asioita! Hyvä kun selvensit tilannetta, tämä on samalla muistutus itselleni olla tarkempi sanoistani.

   Delete
  5. Valitettavasti täytyy myöntää, että myös minä kiinnitin huomiota hoikkuuteen viittaaviin sanoihin tässä postauksessa ja myös tämän ketjun ylin anon kommentti tuntui erityisen asiattomalta "Toivon totisesti että kaikki Tikut, Kukkakepit ja Kuivan kesän oravat lukee tän! Vois ne laiheliinitkin tajuta kuinka sairasta on ihannoida sitä laihuutta.Kurvit kunniaan!".

   Hoikkia ihmisiä, kuten tukevampiakin on varmasti useammasta syystä = omasta tahdostaan ja ei omasta tahdostaan / sairaita ja ihan terveitä. On minusta hullua ajatella, että kaikki hoikat ihmiset olisivat tahallaan hoikkia esim. pienten ruoka-annosten tai muun laihduttamisen seurauksena. Itse kuulun siihen hoikkien porukkaan, joka jo oman pituutensa vuoksi pystyy jakamaan painoa 20 senttiä pidemmälle varrelle, kuin moni muu. Olen myös AINA ollut hoikka, ihan lapsesta saakka ja syönyt terveellisesti ja kunnollisesti mutta myös hamppareita, makkaraperunoita ja ihan mitä tahansa mikä lasketaan roskaruuaksi. Moni ympäriltäni voi todistaa, että en ole koskaan elämässäni laihtunut tai laihduttanut, mutta sellaiseen todistamiseen nyt on tuskin mitään tarvetta :)

   Ymmärrän tämän rantakuntokampanjan enkä usko hetkeäkään, että Janica olisi tarkoittanut tietoisesti pahaa kellekään, mutta minusta on ihan hyvä herätellä ajattelemaan mitä sanontoja toisista ihmisistä käyttää. Itse en halua sanoa ketään läskiksi, joten myöskään laiha ei kuulu sanavarastooni. Usein, jos kääntäisin kommentit päinvastoin, saisin itse kauhean kasan paskaa päälleni, mutta minulle voi jostain syystä aivan hyvin sanoa vaikka mitä viitaten hoikkuuteeni.
   Kyllä ottaisin samantien isommat rinnat ja hieman perää, jos ne ihan ilmaiseksi tuosta vain saisin. Ei kuitenkaan voi olettaa, että minun täytyy muiden ihmisten vuoksi mennä hankkimaan silarit tai pumpata peppua salilla, koska ei täällä kukaan muukaan täydelliseen muottiin kuulu. En kuitenkaan sano, etteikö olisi HYVÄ käydä vähän hakemassa vahvistusta näihin käsivarsiin salilla :) Monen isomman ihmisenkin olisi HYVÄ vähän tiputtaa painoa, mutta eihän sitä saa sanoa ääneen enkä minä sitä voi keneltäkään vaatia.

   Ihmettelen miksi nämä hyvät kampanjat ja aikeet kääntyvät lopulta aina hoikkia ihmisiä vastaan. Muuten näissä on paljonkin ideaa, jotta ihmiset hyväksyisivät itsensä sellaisena kuin ovat. Moni hoikka kyllä hyväksyy itse itsensä ja lähtee mieluusti rannalle kesällä, mutta ympäröivät ihmiset eivät valitettavasti ajattele heistä samoin.

   Delete
  6. mä luulin herkimmässä teini- iässä olevani todella kamalan näköinen ihmisten kommenttien perusteella. Tai no, pidin kyllä sanojia törkeinä idiootteina, mutta kyllähän se ihon alle meni. Vasta hiljattain kun työkaverini totesi naristessani jotain ulkonäköön liittyvää; hey, lots of people would kill to have your figure, tajusin, että niin kai? Ja toisaalta ei kai? Ja voiko ulkonäkö olla niin tärkeää. Toisaalta, mulla on akne, ja antaisin kyllä aika paljon terveestä ihosta. Mä luulen silti, että mulla ei olisi ollut suurempaa ongelmaa itseni kanssa, muilla oli ja siitä tavallaan tuli sitten munkin ongelmani. Välillä haaveilen siitä, että olisi tissit ja pylly (muutakin kun niiden aiheet) ja olen joskus yrittänyt salillakin niitä rakentaa, mutta se projekti sitten jäi. Miksi taistella luontoa vastaan, eikä salilta tissejä saakaan. Raskaana ollessa sain vähän fiilistellä muotoja ja tunsin itseni kyllä seksikkäämmäksi silloin. Mutta nää rimpulat jalat juoksi tänään Naisten kympin 55 minuutissa ilman suurempia treenejä, joten jee!

   Delete
  7. Täytyy kyllä sanoa, että tämä on tosiaan ollut ihan aidosti myös iso muistutus mullekin siitä, että osa ihmisistä ovat ihan aidon oikeasti todella hoikkia luonnostaan ja myös heillä saattaa olla epävarmuuden hetkiä kehonsa suhteen. Toisaalta taas niin usein olen nähnyt sitä, että joku haluaa pysyä hullun laihana ja väittää, ettei liho vaikka kuinka söisi (vaikkei siis syö). Tuollainen toiminta on kai tyypillistä juuri syömishäiriöiselle. Syömishäiriö on kuitenkin vakava sairaus ja sitä esiintyy paljon, joten siksikin varmasti moni koittaa patistella hoikkia ihmisiä syömään. Monelle (mukaan lukien itselleni) tuntuu todella hämmentävältä, että joku voi oikeasti syödä niin paljon kuin haluaa ilman lihomista. Tai voihan se olla, että luonnostaan hoikille ihmisille ei ruoka maistu tms. Itse tosiaan kuulun siihen kehotyyppiin, joka kerää lihasta ja läskiä varsin helposti itseensä. :D

   Kuten Cherry sanoi, en todellakaan halunnut pahoittaa kenenkään tunteita tekstilläni, mutta halusin kuitenkin kirjoittaa aidosti omasta näkökulmasta ja kokemuksista asian suhteen. Jatkossa olen tarkempi sanavalintojeni suhteen, mutta tämän postauksen haluan jättää alkuperäiseen muotoonsa, koska mielestäni teksti ja nämä kommentit liittyvät toisiinsa juuri tuossa alkuperäisessä muodossa.

   Sanna: Jee, ihan mahtavaa, että juoksit Naisten kympin! High five! :)

   Delete
 6. Mäkään en tästä pituutta kasva (no leveyttä aina välillä;)), mutta oon tyytyväinen just näin. Sille nyt on ihan sama, mitä muut ajattelevat...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava asenne, pidä toi! :) Itselläkin tuntuu, että tämän postauksen kirjoittamisen jälkeen on tullut oikeasti vielä itsevarmempi olo siitä, että olen ihan ok tällaisena. Totta kai välillä on päiviä, jolloin oma peilikuva ei ihan miellytä, mutta kokonaisuudessaan olen ihan tyytyväinen. Hali sinne! <3

   Delete

Kiitos kun ilahdutat minua kommentillasi! Kommentin lähettämisen jälkeen muistathan täyttää sana-verifikaation, jotta kommentti tulee näkyviin. :)