Sunday, October 18, 2015

Coaching - kohti tavoitteita
Aiemmat coachingiin liittyvät postaukset: 1. postaus, 2. postaus

Jälleen on aika palata kertaamaan kuulumisia coachingista. Olisin halunnut kirjoitella teille aiemminkin kuulumisia aiheen tiimoilta, mutta jollain tapaa oikea hetki koitti vasta nyt. Viimeksi kerroin tavoitteiden asettamisesta ja tässä postauksessa kerron tavoitteiden saavuttamisesta.

Itse olen mielessäni jakanut tavoitteeni jollain tapaa ns. konkreettisiin ja syvällisiin. Tämä ei siis todellakaan ole mikään virallinen määritelmä, mutta omalla kohdallani olen ne jotenkin näin hahmottanut. Konkreettiset tavoitteet ovat minulle sellaisia, joiden saavuttamiseen liittyy käytännön tekeminen, eli siis vaikkapa jonkun konkreettisen asian saavuttaminen tai muuttaminen rutiininomaiseksi tekemiseksi. Näiden saavuttaminen on oikeastaan pitkälti tahdonvoimasta kiinni. Itselläni on ollut joitain tällaisia tavoitteita ja lisäksi joitain pienempiä "askareita" joita olen coaching-prosessin myötä halunnut hoitaa kuntoon. Oivalsin esimerkiksi sen, että tylsien rästihommien lykkääminen kuormittaa itseäni aivan turhaa ja näinpä hoitelin pois esimerkiksi suuhygienistikäynnin ja muutaman muun vastaavan jutun. Tällaisten tavoitteiden saavuttaminen tuottaa iloa ja ai että kun olosta tulee mukavan kevyt ja tyytyväinen kun on saanut jonkin tylsän asian hoidettua alta pois.

Ja sitten on niitä toisenlaisia tavoitteita, joita mielessäni kutsun syvällisiksi tavoitteiksi. Ne liittyvät sananmukaisesti vähän syvällisempiin asioihin, kuten omaan elämänkaareen, omaan persoonaan, sieluun, sisimpään ja olemassaoloon. Ne on niitä asioita, joita ajatellessa rupeaa melkein huimaamaan ja joista puhuminen toiselle (varsinkin vieraalle) ihmiselle tuntuu (varsinkin aluksi) aivan kamalan nololta. Coachingin aikana olen kuitenkin uskaltanut heittäytyä näiden asioiden äärelle ja kiitos siitä kuuluu coachilleni Vesalle, jonka kanssa näihin teemoihin on ollut turvallista "syväsukeltaa". Syvällisemmät keskustelut coachin ohjaamana ovat olleet minulle valtavan antoisia. Oivalluksia itsestäni ja elämästäni ylipäätään on syntynyt roppakaupalla. Oivalluksien ansioista moni asia on pääni sisällä loksahtanut kohdalleen ja koen kehittyneeni ihmisenä. Tällaisten tavoitteiden työstäminen ja saavuttaminen on oikeasti se coachingin suola.

Alunperin minun coaching-kokeiluun oli sovittu neljä coaching-kertaa, mutta koin haluavani jatkaa vielä asioiden työstämistä yhdessä Vesan kanssa ja näin ollen sovimmekin coachingin jatkosta kokeilun jälkeisenä aikana vielä muutaman kerran verran. Urheilussahan on tänä päivänä jo tosi tavallista ottaa avuksi personal trainer. Minun kohdallani en koe niinkään tarvitsevani toisen ihmisen ohjausta urheilutavoitteita saavuttaessani, vaan sen sijaan oman elämäni ja henkisten asioiden kehittämisessä. Mutta niinhän se menee - me kaikki olemme erilaisia ja se on ok (kyllä, tämä on yksi oivalluksistani coachingin aikana). Haluaisinkin siis näin vielä loppuun kannustaa kaikkia rohkeasti kokeilemaan coachingia vaikkapa postauksen lopussa olevan tarjouksen kautta. Saattaapa nimittäin olla, että coachingin avulla ne omat haaveet lähtevät rullaamaan eteenpäin ja toteutuvat! ;)

----

4 ajatusta siihen kuinka saavutat tavoitteesi


Teksti: Vesa Vuorinen

1. Kirjaa tavoitteesi ylös ja palaa sen äärelle päivittäin/viikottain
Mielemme on hyvin taipuvainen toimimaan automaattiohjauksella eli vanhojen tapojemme varassa. Uuden tavoitteluun liittyy uudenlaista tekemistä ja ajattelua. Aktivoit mielesi ja aivosi tavoitteen saavuttamiseen, kun ‘lataat' kirjaamasi tavoitteen mieleesi lukemalla sen. Tämän voit tehdä vaikka joka aamu, mutta vähintään kerran viikossa, kun suunnittelet viikkoasi. Tavoitteen mieleenpalauttamisen yhteydessä parannat onnistumisen mahdollisuuksiasi, jos onnistut luomaan mieleesi tunnerikkaan kuvan tavoitteestasi.

2. Ideoi erilaisia vaihtoehtoja
Erilaisten vaihtoehtoisten tapojen ideointi on virkistävää ja sen äärellä kannattaa haastaa oma idearikkaus. Haasta itsesi kirjoittamalla ylös 25 vaihtoehtoa, joilla voit edistää tavoitteesi toteutumista. Ei väliä ovatko nämä 25 tapaa järkevän kuuloisia, olennaista on aktivoida ideointikykysi. Saatuasi listan ideoista valmiiksi voit valita mitä niistä haluat toteuttaa.

3. Muista pienet askeleet
Suuret unelmat ja tavoitteet ovat parhaimmillaan inspiroivia. Toisaalta ne voivat olla myös haastavia, koska niiden tavoittelu on ajoittain hidasta ja saattaa tuntua työläältä tai jopa mahdottomalta. Pysyäksesi matkalla kohti tavoitteita lannistumatta on vanha viisaus pienillä askelilla etenemisestä enemmän kuin paikallaan. Kysy siis itseltäsi mikä olisi naurettavan pieni askel joka veisi minua kohti tavoitettani tänään. Ja ota se.

4. Ole innokas oppimaan
Tavoitteiden saavuttaminen on hienoa, mutta siinä ei ole elämän koko kuva. Matka kohti tavoitteita on kepeämpi ja mielenkiintoisempi mitä enemmän nautit matkasta ja opit itsestäsi sen aikana. Itsestä oppiminen ja henkilökohtainen kasvu ovat jo sinänsä palkitsevia kokemuksia vaikka joku tavoite jäisikin saavuttamatta. Oppimishalulla varmistat sen, että matkasi on mielenkiintoinen ja tekemisen arvoinen riippumatta siitä miten tavoitteelle käy. Voit esim. jonkin toimenpiteen tehtyäsi tai päivän päätteeksi kysyä itseltäsi: Mitä opin tämän myötä itsestäni?

Tutustumistarjous coachingiin

Oman elämäntilanteen kartoitus ja tavoitteiden luominen. Sisältää esitehtävät sähköpostilla ja 2h coaching-session puhelimitse. Hinta 160 €. Tarjous on voimassa, kun tilaat sen 31.10. mennessä.
Jos haluat tilata tutustumistarjouksen tai kysellä tarkemmin coachingista voit olla yhteydessä Vesaan puhelimitse 044-326 6601 tai sähköpostilla vesa(ät)menestysvoima.fi. 


Postaus on toteutettu yhteistyössä Coaching vaikuttaa -kampanjan kanssa, jonka tarkoitus on tuoda esille coachingia ihmisten aitojen kokemusten kautta. Kampanjan Facebook-sivuilta löytyy mielenkiintoisia juttuja aiheesta ja Twitteristä kampanja löytyy hashtageillä #coachingvaikuttaa ja #kokeilecoachia. 

Kuvat via Pinterest

0 comments:

Post a Comment

Kiitos kun ilahdutat minua kommentillasi! Kommentin lähettämisen jälkeen muistathan täyttää sana-verifikaation, jotta kommentti tulee näkyviin. :)