Sunday, June 21, 2015

Coaching tähän asti: mielen myllerrystä ja tavoitteiden asettamista

Kuva: Salla Vesa


Fiiliksiä coachingin alun jälkeen

Kerroin tässä aiemmassa postauksessa aloittaneeni coachingin. Takana on nyt kolme ensimmäistä coaching-sessiota, jotka on pidetty 1-2 viikon välein. Ensimmäinen sessio oli kahden tunnin tapaaminen ja seuraavat kaksi puolentoista tunnin puheluita. Ja huh mitä menoa! Tuntuu, että olen myllertänyt pääkoppani ja elämäntilanteeni aika huolella läpi. Itse olen nimittäin lähtenyt tähän coachingiin ihan täysillä, sillä jollain tavalla koen, että juuri tähän elämänvaiheeseen oli tärkeää ottaa pieni pysähtyminen ja tilannekatsaus oman elämän suhteen. On siis tuntunut siltä, että olen aidosti ja syvällisesti halunnut pohtia asioita ja saada aikaan todellista muutosta elämässäni. Aina ei nimittäin riitä se, että kaikki on ihan hyvin. Haluan elää ja kokea täysillä ja mennä elämässäni eteenpäin koko ajan.

Coaching-prosessin tyypillisesti maksaa työantaja ja esimerkiksi osa coaching-puheluista tai tapaamisista voi tapahtua vaikkapa työnantajan tiloissa. Mietin, että jos minulla olisi ollut tällainen tilanne, niin en varmaankaan olisi uskaltanut heittäytyä niin vahvasti ja aidosti mukaan coachingiin. Voisikin siis sanoa, että coaching-prosessista tulee juuri niin syvällinen, kuin millaiseksi sen itse haluaa tehdä. Itselläni oli vielä siitä mukava tilanne, että coachingin aikoihin minulla oli mahdollisuus pitää lomapäiviä, joten sekin edesauttoi sitä, että pystyin heittäytymään mukaan täysillä.

Tilannekatsaus elämäni osa-alueisiin ja tavoitteiden asettaminen


Coachingin ensimmäisen session aikana kävimme minun elämän eri osa-alueet läpi, jotka sain määritellä itse juuri niin kuin halusin, toki coachini Vesan ohjaamana. Tiedättekö mitä? Oli aivan ihanaa, kun sai tilittää koko oman elämän sen hetkisen repertuaarin jollekin, joka kuunteli aktiivisesti! Toki käyn läheisteni kanssa tärkeitä ja syvällisiä keskusteluja, mutta tämä oli jotenkin erilaista ja tavallaan kun kuulijana oli vieras ihminen, niin asioista oli vähän erilaista puhua.

Olin saanut etukäteen muutaman harjoituksen sekä tehtävän miettiä tavoitteita coachingille, joita lähdimme sitten työstämään yhdessä Vesan kanssa ensimmäisen session aikana. Tavoitteiden asettamisessa kuitenkin isoimmassa roolissa oli tilannekatsaukseni elämäni eri osa-aluesta. Yleensä coachingissa asetataan kolme päätavoitetta ja lisäksi n. kuusi sivutavoitetta, mutta koska oma coaching-prosessini on vähän lyhennetty versio, niin lopulta toisen session lopuksi olimme siinä lopputuloksessa, että minulla oli yksi päätavoite ja viisi sivutavoitetta. Tavoitteiden määrittelyyn käytettiin siis varsin paljon aikaa ja huolellista työstöä. Sen jälkeen lähdettiin kulkemaan kohti tavoitteiden saavuttamista, mutta siitä kerron seuraavassa postauksessa lisää, jottei tästä tule ihan kilometripostausta!

Viime postauksen kommenttien ja ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta olen huomannut, että todella monia kiinnostaa oman elämän kehittäminen. Jo tässä vaiheessa voin ehdottomasti suositella coachingia kaikille, jotka kaipaavat pientä tuuletusta ja muutosta omaan elämäänsä. Tuli kuitenkin mieleeni, että ehkäpä osa teistä haluaa työstää näitä asioita omatoimisesti ja näin ollen pyysinkin coachiani Vesa Vuorista kertomaan vinkit miten tavoitteita kannattaa lähteä määrittelemään.

----

Miten asettaa tavoitteita?


Teksti: Vesa Vuorinen

Tavoitteiden asettaminen on hyödyllistä, hauskaa ja haastavaakin puuhaa. Annan tässä muutaman hyödyllisen näkökulman tavoitteiden asettamiseen. Janican seuraavan blogikirjoituksen yhteyteen lupasin kirjoittaa vinkkini tavoitteiden saavuttamiseen.

Uskon vahvasti siihen, että inhimillisessä tekemisessä ymmärrystä lisäämällä voidaan merkittävästi parantaa onnistumisen mahdollisuuksia. Tavoitteiden kohdalla tämä voisi tarkoittaa käsitystä siitä mikä tavoite on. Lyhyesti sanottuna henkilökohtainen tavoite on vastaus kysymykseen: Mitä minä todella haluan? Jo pelkästään tämän kysymyksen pohtiminen, kysyminen ja siihen vastaaminen voi olla silmiä ja mieltä avaava kokemus.

1. Tunnista olennainen elämäsi kannalta tällä hetkellä

Coachingissa ohjaan asiakkaitani tunnistamaan sellaisia elämän osa-alueita, joilla aikaansaadulla muutoksella olisi suurin mahdollinen positiivinen vaikutus heidän elämään tällä hetkellä. Yksinkertainen ja kiva kysymys, jolla tätä voi selvittää on: Jos minulla olisi taikasauva ja voisin muuttaa elämässäni mitä tahansa, mitä muuttaisin?
Ole itsesi kanssa rehellinen ja mieti mitä todella muuttaisit. Sellaiset asiat, jotka olisivat ‘ihan kivoja’ eivät todennäköisesti ole todellisia halujasi. Saattavat ne joskus ollakin, mutta olennaista on ettet huijaa itseäsi.

2. Rajaa tavoitteiden määrää
2-3 päätavoitetta on hyvä määrä, joiden kanssa voit työskennellä esim. puolen vuoden tai vuoden tähtäimellä. Suuremman määrän kanssa huomio helposti hajaantuu ja ‘kaikki’ jää levälleen tai puolitiehen. Toisaalta yhden tavoitteen kanssa voi tulla tuskaisia hetkiä, jos sen kanssa eteneminen jostain syystä jumittaa. Siksi suosittelen että tavoitteita on kerrallaan 2-3, jotta ainakin jollain elämän osa-alueella onnistuu edistämään itselleen tärkeitä asioita. Janicankin mainitsemat sivutavoitteet on hyvä tapa pistää ylös asioita, jotka eivät ole niitä kaikkein keskeisimpiä, mutta joilla tunnistat olevan positiivista vaikutusta toteutuessaan.

3. Kirjaa tavoitteesi ylös

Kirjaamalla tavoitteesi ylös selkeytät sen itsellesi ja pystyt muistamaan sen myöhemmin. Tavoitteiden kirjaaminen liittyy myös niiden saavuttamiseen. Tästä ensi kerralla lisää.

Kirjatessasi tavoitteita hyödynnä seuraavia ideoita:
 • Kirjoita tavoitteesi positiivisena. Niin, että se on jotakin mitä haluat. Jos tunnistat jotain mitä et halua niin käännä se ‘vastakohdakseen’. Esim. "En halua stressiä" voisi kääntyä muotoon “Haluan mielenrauhaa ja keskittynyttä työskentelyä."
 • Kirjoita tavoitteesi preesens-muodossa eli niin kuin se olisi jo totta. Edellä oleva muokkautuisi silloin muotoon: “Koen mielenrauhaa ja työskentelen keskittyneesti." 
----

Mukavia hetkiä kaikille omien tavoitteiden työstämisen kanssa! Olisi kiva kuulla kommenteissa, että millaisina koitte nämä vinkit. Onko teillä muuten tapana miettiä itsellenne tavoitteita elämässä?

Postaus on toteutettu yhteistyössä Coaching vaikuttaa -kampanjan kanssa, jonka tarkoitus on tuoda esille coachingia ihmisten aitojen kokemusten kautta. Kampanjan Facebook-sivuilta löytyy mielenkiintoisia juttuja aiheesta ja Twitteristä kampanja löytyy hashtageillä #coachingvaikuttaa ja #kokeilecoachia.

6 comments:

 1. Meillä töissä esimiehet käyttää kaikki aktiivisesti choachingia osana jokapäiväistä työtä. Omaksuminen oli alkuun vaikeaa, mutta kun ns vauhtiin pääsi niin en mistään hinnasta luovuttaisi tämän kanssa. Mahtava tapa kehittää itseään, ammatillisesti ja muutenkin. Töistä tämä on valunut väkisinkin siviilin puolelle ja hyvä niin. Koska lopulta tämä antaa niin paljon vaikka viekin joskus voimia.

  Tsemppiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa mukava kuulla, että teillä töissä on otettu coaching osaksi esimiestyötä. Uskon kyllä, että henkilöstöä kehittämällä esim. juuri coachingin avulla yrityskin hyötyy.

   Kiitos tsempeistä! <3 Ja aika hyvin sanottu, että coachingin antaa paljon, vaikka vie myös joskus voimia. Olen samaa mieltä! Toistaiseksi olen jo saanut niin paljon, mutta kyllä tämä coaching-prosessi on ollut myös ns. iso teema minulla nyt lähiaikoina, eli on se myös vaatinutkin. Mutta toisaalta niinhän se menee muutenkin elämässä, että jos haluaa jotain, on myös annettava. :)

   Delete
 2. Edelleen mielenkiintoista luettavaa :) En tiedä osaanko nyt sen syvällisempiä kommentoida, vaikka haluaisin, mutta tuo taikasauva-kohta oli paras. Sen kautta koko oman elämän kehittämisen sekamelska muuttuu helposti lähestyttäväksi ja ymmärrettäväksi. Kuka tahansa osaa vastata ainakin jotain, jos kysytään mitä haluaisit muuttaa taikasauvan avulla.

  On kyllä toisinaan vaikeaa erottaa "ihan kivat" niistä tosi kivoista, kun tavallaan haluaisi monta pientäkin juttua elämässä parempaan jamaan. Joskus taas alkaa ahdistaa se, että kaikkialla toitotetaan paremmuutta ja kehittymistä (varsinkin töissä), että tuntuu ettei saa koskaan vaan olla, kun pitäisi aina olla parempi ;) Sen takia miellyttävämpää on ainakin omalla kohdallani miettiä elämänlaajuisena eikä niinkään rajata pelkkään työssä kehittymiseen. Toisaalta ensimmäinen asia minkä muuttaisin elämässäni olisi nimenomaan työ, mutta se menisikin kokonaisuudessaan vaihtoon :D

  Olispa kiva kuulla mitä olet itse listannut, mutta ymmärrän, että on vähän henkilökohtaista :) Miten muuten määrittyy missä ajassa niitä tuloksia yleensä odotellaan tai miten olet itse määritellyt omien tavotteidesi toteuttamisen ajankohdan?

  Viimeiseen Vesan kysymykseen: Kyllä jollain tasolla asetan tavotteita kokoajan, mutta osa niistä jää, koska en kirjoita niitä mihinkään, osaa pyöritän vuosikausia ja osa sitten onnistuu yks kaks pääsemään maaliin. Annan usein myös elämän lipua jonkin aikaa tekemättä sille mitään. Sitten on taas valmis laittamaan energiaa asioiden muuttamiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos loistavasta kommentista! :) Ah, tästä aiheesta voisin keskustella sun kanssa vaikka kuinka.

   Taikasauvakysymys toimi mullakin ja muutenkin koen, että nyt coachingin kautta on juuri jäsentynyt se, mitkä aiheet elämässäni tällä hetkellä vaativat panostusta, huomiota ja kehittämistä. Tavallaan olen myös hoksannut, että aivan kaikkia elämän osa-alueita ei voi ja kannatakkaan koko ajan kehittää. Samalla myös oma armollisuus itseä (ja muita) kohtaan on lisääntynyt. Eli että joissain asioissa voi tyytyä sen hetkiseen tilanteeseen, aina ja koko ajan ei tarvitse parantaa. Toisaalta taas se tuo iloa ja energiaa elämään kun on innostunut kehittämään jotain toista osa-aluetta. Itselläni tilannetta selkeytti ja helpotti juuri se, että tavoitteet on nyt kirjattu ylös. Eli kun se hetki tulee, että mitäs tässä mun elämässä taas tapahtuu ja mitäs mun pitikään tehdä, niin sitten voi tsekata tavoitteet ja mieli rauhoittuu. :)

   Omista tavoitteistani en ole keskustellut kuin Vesan kanssa, en edes läheisten ihmisten kanssa kokonaisuudessaan. Koen jotenkin, että haluan työrauhan, jos asian voi niin ilmaista. Tavoitteeni liittyvät kuitenkin ns. hyvin tyypillisiin teemoihin veikkaisin.

   Ja loppuun vielä se, että mun mielestä on aivan upeaa, miten hienosti olet lähtenyt viemään omaa valokuvaustasi eteenpäin. Sun rohkeudesta ja tavasta viedä asiaa eteenpäin saan paljon inspiraatiota itsekin! :)

   Ihanaa kesää! <3

   Delete
 3. Tämä on tosi mielenkiintoista luettavaa, näitä lisää vaan! :) Tuli mieleen, kun juteltiin joskus siitä, kuinka elämässä pitää olla suunniteltua ja suunnittelematonta - näihin tavoitteisiin pätee vähän sama juttu. Omalla kohdallani olen myös pyrkinyt hölläämään vähän, ettei koko ajan tarvitsisi olla otsa kurtussa suorittamassa. Toisaalta taas rakastan kaikkia tavoitteita, enkä voisi olla ilman omia tavoitteitani (jotka löytyy listattuna, tietysti ;)). Näiden väliltä pitäisi löytää taas se kultainen keskitie... :D

  Sen oon myös huomannut, etten osaa työstää vaan yhtä tavoitetta kerrallaan, vaan tykkään kehittää itseäni monipuolisemmin usealla eri osa-alueella. Vaikea selittää, mutten usko, että voisin esim. täysin omistautua työhön liittyville tavoitteille, vaan tarvitsen myös muita juttuja. Oon aina ollut vähän sellainen multi-taskaaja - sitä tehokkaampi oon, mitä enemmän on työn alla :D Se voi toisaalta olla huonokin juttu, sillä en voi missään kehittyä niin hyväksi kuin mitä olisin, jos antaisin sille yhdelle jutulle 100%.

  ReplyDelete
 4. Kiitos kivasta kommentista! Ja tosi mukava kuulla, että nämä coaching-postaukset on otettu hyvin vastaan - nämä kun vähän poikkeavat blogin normaalista linjasta.

  Ah, toi on niin totta, että myös sille suunnittelemattomalle pitäisi jättää aikaa ja mahdollisuuksia! Mutta minkäs mahdat tosiaan, kun itsekin olen varsinainen suunnittelija ja tykkään siitä, että "homma on hallussa". Opettelen juuri balanssia asioiden tehokkaan työstämisen ja kepeän flow-tilan suhteen... siinäpä hommaa kerrakseen ;)

  Minäkin olen sellainen, että tykkään monipuolisuudesta. Välillä jopa vähän ärsyttää, että olen ns. kaikessa tasaisen hyvä, mutten missään sitten ihan huippu. ;) Esim. jos satsaisin vain yhteen elämän osa-alueeseen, niin veikkaanpa, että se osa-alue kukoistaisi. Toisaalta taas mulle onni syntyy juuri siitä kokonaisuudesta, että on monta mielenkiintoista rautaa tulessa ja elämä tasapainossa. I want it all! :D No siinäpä sitä onkin sitten välillä vähän jonglööraamista!

  Tällä hetkellä esim. urheilut rullaavat tasaisen hyvin, enkä keskity siihen osa-alueeseen erityisemmin vaikkapa tavoitteiden suhteen. Hieman on vaatinut itsensä hyväksymistä, että on suosiolla jättänyt viikottaiset urheilukerrat hieman vähemmälle, jotta on jäänyt aikaa esim. blogille. Välillä iskee sellainen olo, että ai kauhee kun mä olen laiska, kun en ole urheillut niin paljoa. Toisaalta hetken asiaa tuumailtuani sitten muistan, että se on tietoinen valinta, enkä juuri tällä hetkellä edes haluaisi laittaa enempää aikaa urheilulle.

  Haha, kylläpä tämä elämä "tässä kuplassa" on välillä monimutkaista... joku voisi pitää mua ihan pimahtaneena. No mutta samapa tuo, kaikki tämä itseni kehittäminen antaa mulle niin valtavasti elämäniloa ja intoa! :)

  Haleja Emmi! <3

  ReplyDelete

Kiitos kun ilahdutat minua kommentillasi! Kommentin lähettämisen jälkeen muistathan täyttää sana-verifikaation, jotta kommentti tulee näkyviin. :)